spiraaltjeEen spiraaltje is een voorbehoedsmiddel die in de baarmoeder wordt geplaatst. Er zijn drie verschillende soorten spiraaltjes, namelijk het koperspiraaltje, het koperimplantaat en het hormoonspiraaltje. Meer over deze verschillende soorten spiraaltjes en het spiraaltje als anticonceptiemiddel in het algemeen, leest u op deze pagina.

De verschillende soorten spiraaltjes

Als u een spiraaltje laat zetten, kunt u ten eerste kiezen voor het koperspiraaltje. Het koperspiraaltje bestaat uit een plastic frame met een stammetje. Om dit stammetje heen zit koperdraad gewikkeld en zitten bovendien zijarmpjes om het spiraaltje in de baarmoeder vast te zetten. Het tweede spiraaltje dat u kunt krijgen als u voor deze vorm van anticonceptie kiest, is het koperimplantaat. Dit is een implantaat met vier tot zes hulsjes van koper, dat in de baarmoeder vast gezet wordt. Tot slot is er nog het hormoonspiraaltje. Ook dit spiraaltje bestaat uit een plastic frame, maar dan met een hulsje met het progestageen hormoon levonorgestrel erin.

De werking van het spiraaltje

Het koperspiraaltje en het koperimplantaat geven continu kleine hoeveelheden koper af aan de baarmoeder. Het koper zorgt ervoor dat de zaadcellen aangetast worden, zodat deze niet in een eicel binnen kunnen dringen. Daarnaast zorgt het spiraaltje of het koperimplantaat ervoor dat er veranderingen plaatsvinden in het baarmoederslijmvlies, zodat een bevruchte eicel zich niet in kan nestelen. Het hormoonspiraaltje werkt anders, want dit spiraaltje geeft continu een bepaalde hoeveelheid van het hormoon levonorgestrel af. Dit hormoon zorgt ervoor dat de baarmoederhals niet meer toegankelijk is voor zaadcellen, waardoor er geen bevruchting plaats kan vinden. Andere soorten voorbehoedsmiddelen, zoals Nuvaring en Evra Pleister vindt u bovenin het menu.

Het inbrengen van een spiraaltje

Het koperspiraaltje, het koperimplantaat en het hormoonspiraaltje worden alle drie door een arts ingebracht. Dit kan een huisarts zijn, maar het kan ook een andere arts bij u in de buurt betreffen. Soms wordt u doorverwezen naar uw gynaecoloog, waarna deze arts het spiraaltje bij u zet.

Is het spiraaltje eenmaal gezet, dan hoeft u niets te doen. Het spiraaltje kan nu vijf jaar blijven zitten, wat betekent dat u na een periode van vijf jaar terug moet naar de dokter om het bestaande spiraaltje te laten verwijderen en een nieuw spiraaltje te laten zetten. Over het algemeen beschermt het spiraaltje tot tien jaar tegen ongewenste zwangerschappen, dus u kunt ook iets langer dan vijf jaar wachten om het spiraaltje te laten vervangen.

De betrouwbaarheid van het spiraaltje

Het spiraaltje is erg betrouwbaar. Van alle vrouwen die een koperspiraaltje of koperimplantaat hebben gekregen, is in het eerste jaar hooguit 1 per 100 zwanger geworden. Bij het hormoonspiraaltje is dit zelfs 1 op 1000 vrouwen, wat betekent dat dit anticonceptiemiddel nog betrouwbaarder is. Het hormoonspiraaltje is zelfs betrouwbaarder dan sterilisatie, al kiezen veel vrouwen voor de tweede optie van anticonceptie omdat hier geen hormonen bij komen kijken.

Wordt het spiraaltje verwijderd, dan keert de vruchtbaarheid direct terug. Dit is positief, aangezien u dan niet lang hoeft te wachten tot u eventueel kunt proberen zwanger te worden. Heeft u besloten het spiraaltje te laten verwijderen, dan kunt u dit meteen regelen en bent u hierna direct weer vruchtbaar.

Geef je beoordeling