ovulatie berekenenAls u zwanger wil worden, moet u altijd rekening houden met de ovulatie. Veel mensen weten wel dat de ovulatie verbonden is aan de zwangerschap. Maar weten niet precies wat de ovulatie inhoudt en al helemaal niet hoe de ovulatie herkend en berekend kan worden. Wilt u zwanger worden en wilt u meer weten over de link tussen de bevruchting en de ovulatie? Lees dan meer over de ovulatie en het berekenen van de ovulatie in dit artikel.

De ovulatie: een korte introductie

De ovulatie wordt ook wel de eisprong genoemd. Heeft u een ovulatie, dan komt de eicel uit de eierstok en baant de eicel zich een weg via de eileider naar de baarmoeder. Tijdens en na de ovulatie zit u in uw meest vruchtbare periode . Door tijdens of net na de ovulatie seksuele gemeenschap te hebben, wordt u gemakkelijker zwanger. Daarom is de ovulatie zo sterk verbonden aan het proberen te verwekken van een kind.

Omdat spermacellen meerdere dagen in leven kunnen blijven in het lichaam van de vrouw, is het niet nodig om precies op de dag van de ovulatie seks te hebben. Spermacellen leven ongeveer drie dagen in het lichaam van de vrouw. Dat betekent dat het ook mogelijk is om enkele dagen na de ovulatie seks te hebben met een verhoogde vruchtbaarheid.

De ovulatie herkennen

Er zijn diverse manieren om een ovulatie te herkennen. Sommige vrouwen kunnen de eisprong daadwerkelijk voelen: zij voelen enkele uren pijnlijke en zeurende steken in de onderbuik en herkennen deze steken als de ovulatie. De meeste vrouwen voelen de ovulatie niet, maar zij kunnen de eisprong wel op andere manieren herkennen.

Ten eerste kunt u een ovulatietest doen bij de dokter om een ovulatie te herkennen. Deze test lijkt een beetje op een zwangerschapstest, maar dan wordt er simpelweg berekend of uw meest vruchtbare dagen al zijn begonnen of nog niet. Een andere manier om de ovulatie te herkennen, is door een temperatuurtest te doen. Door iedere ochtend uw temperatuur op te nemen, kunt u een eventuele eisprong eenvoudig herkennen. Direct na de eisprong is de temperatuur namelijk hoger dan normaal, ongeveer 0,2 tot 0,5 graden.

Tot slot kunt u er ook voor kiezen om uw baarmoederslijmvlies goed onder de loep te nemen.  Hierdoor kunt u achterhalen of u een eisprong hebt gehad. Vlak voor de eisprong kunt u van het slijm draden trekken, maar net na de eisprong is de vaginale afscheiding wat vochtiger. Het trekken van draden is niet meer mogelijk en het slijm is bovendien doorzichtiger dan voorheen. Na de eisprong verdwijnt dit baarmoederslijm weer en wordt het weer wat draderiger.

Het berekenen van de eisprong

Tot slot kunt u de ovulatie ook berekenen, simpelweg door enkele gegevens met betrekking tot uw menstruele cyclus in te vullen in een online tool. Op basis van de gegevens die u heeft ingevuld, berekent de online tool wanneer uw meest vruchtbare dagen zijn. Let op: dit werkt alleen als u een regelmatige cyclus heeft en niet als u onregelmatig menstrueert.

Geef je beoordeling