Morning-afterpilDe morning-afterpil is zonder recept te koop bij de apotheek. Dit betekent wel dat je zelf moet bepalen of je een morning-afterpil nodig hebt. Aan het (vaak) gebruik van een morning-afterpil kleven namelijk nogal wat risico’s, het is niet gezond. Advies kun je natuurlijk altijd vragen aan je apotheek.

Wat is een morning-afterpil?

De morning-afterpil is een pil die je slikt als je onveilige seks hebt gehad. Dit wil zeggen dat je geen voorbehoedsmiddelen hebt gebruikt (condoom, pil of andere anticonceptiemiddelen). Het slikken van de morning-afterpil vermindert de kans op zwangerschap aanzienlijk.

De werking van een morning-afterpil

Een morning-afterpil is gewoon een pilletje dat oraal in te nemen is. De morning-afterpil is alleen werkzaam binnen 72 uur na de geslachtsgemeenschap. De morning-afterpil werkt het beste binnen 24 uur na de seks. De morning-afterpil bevat veel hormonen, met het gebruik van de morning-afterpil wordt de hoeveelheid hormonen in uw lichaam dus sterk verhoogd, dit is niet gezond. Gebruik de morning-afterpil dus echt alleen als noodgeval. Beter is het om voorbehoedsmiddelen te gebruiken. Het werkzame hormoon in de morning-afterpil is levonorgestrel. Dit hormoon zit ook wel in Norlevo, Postinor en Isteranda.

Waar te koop

Een morning-afterpil is in vrijwel iedere drogisterij en apotheek te koop. Je hebt geen recept nodig. Een morning-afterpil kost ongeveer 10 tot 15 euro, afhankelijk van het merk dat je koopt. De morning-afterpil is in principe te gebruiken in combinatie met andere medicijnen. Ook kan je gewoon alcohol drinken, autorijden en alles eten als je de morning-afterpil hebt geslikt. Hier zijn geen bepaalde voorschriften voor. U kunt kiezen voor de EllaOne en Norlevo.

Bijwerkingen morning-afterpil

De hormonen in de morning-afterpil kunnen vervelende bijwerkingen met zich meebrengen. Zo kan je hoofdpijn ervaren. Dit gaat meestal binnen twee dagen over. Het kan ook zijn dat je erg misselijk wordt, je kunt dan het best ook een middel tegen misselijkheid innemen. Moet je binnen 3 uur na de inname al overgeven? Neem dan zo spoedig mogelijk een nieuwe pil in. Ook kunnen de borsten pijnlijk aanvoelen en er kan tussentijds bloedverlies optreden tot aan de volgende menstruatie.

Zeer zelden kan het zijn dat u overgevoelig bent voor het medicijnen. Dit merk je aan bijvoorbeeld galbulten en uitslag op de huid. Wanneer je deze verschijnselen opmerkt is het verstandig je huisarts te waarschuwen. De apotheek zorgt er dan voor dat je dit middel niet meer krijgen kan. Ook kan acute porfyrie, een stofwisselingsziekte, uitgelokt worden door de morning-afterpil. Wanneer je hier last van hebt, is het verstandig dit door te geven aan de apotheek. De apotheek zorgt er dan voor dat een middel krijgt dat hier niet bij aansluit.

Vergeten

Als je de morning-afterpil bent vergeten in te nemen langer dan drie dagen na de onbeschermde seks, is het verstandig contact op te nemen met je huisarts. Er kan overlegd worden over een andere methode, zoals de morning-afterspiraal of de morning-afterpil met ulipristal. Deze werken namelijk nog tot vijf dagen na de onbeschermde geslachtsgemeenschap, een stuk langer dus.

Toch zwanger

De morning-afterpil is niet honderd procent betrouwbaar. Het kan dus zijn dat je ondanks het slikken van de pil toch zwanger bent geworden. Het is dan zaak met de huisarts te bespreken of je de zwangerschap onderbreken wil of het kindje houden wil. Het is fijn om te weten dat er geen aanwijzingen zijn dat het gebruik van de morning-afterpil schadelijk is voor de baby.

Borstvoeding

Veel artsen raden aan geen morning-afterpil te gebruiken wanneer je borstvoeding geeft. Het hormoon uit de morning-afterpil kan namelijk in de moedermelk terecht gekomen zijn, wat natuurlijk niet goed is voor de baby. Het is dus aan te raden om voor het gebruik van de morning-afterpil nog borstvoeding te geven, en na het gebruik te kolven en de melk weg te gooien. Na ongeveer een uur of acht kan je weer gewoon borstvoeding geven, je baby zal hier dan geen last van hebben.

Geef je beoordeling