anticonceptiering

Er zijn veel verschillende soorten anticonceptiemiddelen verkrijgbaar en een hiervan is de anticonceptiering. Deze anticonceptiering wordt ook wel de Nuvaring genoemd. De Nuvaring is een maandelijkse anticonceptiemethode, en bestaat uit een ring die in de vagina wordt geplaatst. De werkzame stoffen in de ring zijn etonogestrel en ethinylestradiol.

Voordelen van de anticonceptiering

Een groot voordeel van de ring is dat hij maandelijks in de vagina wordt geplaatst. Je hoeft de rest van de maand dus niet na te denken over je anticonceptie. Het is dus ideaal voor vrouwen die bijvoorbeeld snel de pil vergeten. Ook hoef je niet zoals bij een anticonceptiepleister iets op je huid te dragen. De ring is niet zichtbaar, en je hebt er dus ook geen last van. Je brengt de ring zelf in en kunt dus zelf ervoor kiezen om de ring twee keer achter elkaar in te brengen, zodat je net als met de anticonceptiepil je menstruatie kunt uitstellen. De Nuvaring is een combinatiemethode. De Nuvaring geeft heel geleidelijk de hormonen af. Je hebt dus geen pieken en dalen in je hormoonhuishouding.

Anticonceptiering inbrengen

Sommige vrouwen vinden de Nuvaring maar eng. Maar het inbrengen van de Nuvaring is helemaal niet eng. Je kunt de Nuvaring inbrengen met je handen, maar er bestaan ook speciale applicators voor het inbrengen van de Nuvaring. Deze applicator is speciaal gemaakt voor de Nuvaring en kun je vrijwel overal krijgen waar je ook de Nuvaring kunt krijgen. Wanneer je de Nuvaring geplaatst hebt, vormt de ring zich vanzelf naar je vaginale wand. De ring is zo ontworpen dat deze niet kan uitvallen. Ook voel je de ring niet zitten. Het is erg vergelijkbaar met een tampon, alleen laat je deze een maand zitten. In het begin is het inbrengen misschien wat ongemakkelijk en lastig, maar na een aantal keer raak je er aan gewend.

De anticonceptiering vergeten?

De Nuvaring kent een veiligheidsmarge van drie uur. De periode waarin je geen ring draagt mag dus nooit langer duren als zeven dagen en drie uur. Wanneer je toch een langere ringvrije periode hebt (gehad), is de Nuvaring minder betrouwbaar geworden. Hoe langer de ringvrije periode is, hoe groter de kans is op een eventuele zwangerschap. Wanneer je vaak de Nuvaring vergeet, weet dan dat er ook andere anticonceptiemiddelen zijn waar je minder vaak aan hoeft te denken. Misschien biedt dat dan een uitkomst.

Wanneer beter niet gebruiken?

Wanneer je last hebt (gehad) van sommige kwalen of aandoeningen, is het verstandig om de Nuvaring niet te gebruiken. Dit omdat de kans op bijwerkingen dan groter is. Overleg dus altijd goed met je huisarts als je de Nuvaring wil gaan gebruiken. Je mag bijvoorbeeld geen Nuvaring gebruiken bij ernstige vormen van diabetes, een zeer verhoogde bloeddruk, wanneer je aandoeningen hebt aan de lever (of hebt gehad), bij bepaalde types migraine, wanneer je binnenkort geopereerd moet worden en wanneer je ooit een hartaanval of beroerte hebt gehad.

Eventuele bijwerkingen

Net zoals veel andere anticonceptiemiddelen kent ook de Nuvaring een aantal bijwerkingen. Een van de meest voorkomende kwalen bij het gebruik van de Nuvaring is een vaginale schimmelinfectie. Dit doordat er natuurlijk iets in de vagina zit wat er van nature niet thuishoort. Lang niet iedereen krijgt last van een vaginale schimmelinfectie en het klinkt ook eigenlijk veel erger dan dat het is. Een vaginale schimmelinfectie kun je bijvoorbeeld ook krijgen wanneer je de vagina vaak wast met zeep. Een vaginale schimmelinfectie is goed te behandelen. Er zijn ook een aantal andere bijwerkingen, maar deze komen lang niet bij iedereen voor. Laat je dus niet afschrikken door de lijst. Het kan zo zijn dat geen van de bijwerkingen bij jou optreedt.

  • gewichtstoename;
  • acne;
  • pijnlijke borsten;
  • verliezen van de ring;
  • depressiviteit of een lager libido;
  • hoofdpijn, migraine.
Geef je beoordeling