anticonceptiepleisterDe anticonceptiepleister is een anticonceptiemiddel. De anticonceptiepleister is in Nederland verkrijgbaar onder de naam EVRA.

Gebruik

De anticonceptiepleister is een anticonceptiemethode die wekelijks gebruik wordt. Het kan een goede methode zijn voor vrouwen die vaak de pil vergeten of niet de Nuvaring willen gebruiken. De werkzame stoffen in de anticonceptiepleister zijn norelgestromin en ethinylestradiol. De pleister werkt ongeveer hetzelfde als de pil. Dat wil zeggen dat je drie weken lang (drie keer) de pleister gebruikt. Daarna is de stopweek en gebruik je de pleister dus niet. Je moet de pleister iedere week op dezelfde dag vervangen, de EVRA pleister is namelijk speciaal ontworpen om zeven dagen lang te functioneren. EVRA kan vrijwel overal aangebracht worden. Het is alleen niet verstandig om EVRA op de borsten te plakken. Om irritatie van de huid te voorkomen is het belangrijk steeds een andere plek te kiezen. De pleister moet goed aangedrukt worden zodat de pleister niet verschuiven kan. Dit vermindert de werking namelijk.

De pleister

EVRA is bestand tegen water. Rondom de pleister moet de huid schoon en smetvrij zijn. Dit betekent ook dat je rondom de pleister geen bodylotion mag smeren of make-up mag aanbrengen. Het kan namelijk zo zijn dat de pleister hierdoor los raakt. Je mag EVRA ook niet extra vastplakken met een gewone pleister, al zou dat natuurlijk wel heel handig zijn.

Bijwerkingen

Er zijn net zoals bij vrijwel alle anticonceptiemiddelen verschillende bijwerkingen die kunnen optreden bij EVRA. Vaak krijgen mensen last van hoofdpijn en misselijkheid of gevoelige borsten. Dit zijn redelijke onschuldige bijwerkingen. Het beste is om een aspirientje te nemen tegen de hoofdpijn of misselijkheid. Wanneer de bijwerkingen (voor jouw gevoel) heel hevig zijn, is het verstandig contact op te nemen met je huisarts. Samen kunnen jullie dan naar een oplossing zoeken. Er zijn veel meer bijwerkingen, maar die komen minder vaak voor:

  • vaginale gistinfectie;
  • vochtafscheiding uit de vagina;
  • maagklachten (overgeven/diarree);
  • huidklachten (puistjes, jeukende huid), ook kan de plek waar de pleister gezeten heeft irritatie hebben, doordat het jeukt of rood is;
  • de borsten kunnen veranderen, ze kunnen jeuken of vergroten;
  • menstruatieproblemen, zo kan de menstruatie ineens heel pijnlijk of heftig worden, terwijl dit eerst niet zo was;
  • vermoeidheid of niet lekker in je vel zitten;
  • migraine of duizelig zijn;
  • stemmingsproblemen, je stemming kan snel omslaan of je bent neerslachtig.

Dit is een uitgebreide lijst van bijwerkingen. Niet iedereen krijgt last van (een van) deze bijwerkingen. Je hoeft jezelf dus niet af te laten schrikken van deze grote lijst. Wanneer je erover nadenkt om de anticonceptiepleister te gaan gebruiken en je merkt een van deze bijwerkingen, kun je er gewoon weer mee stoppen. De klachten verdwijnen dan ook weer.

Geef je beoordeling