anticonceptiepillenDe anticonceptiepil, ook wel de pil genoemd, is de meest gebruikte vorm van anticonceptie in Nederland. Er bestaan enorm veel soorten anticonceptiepillen, met allemaal een net iets andere werking. Het is zaak wanneer je een pil wil slikken, goed te kijken welke pil bij jou past.

Soorten anticonceptiepillen

Er bestaan twee soorten anticonceptiepillen, namelijk de combinatiepil en de ‘gewone’ pil. De combinatiepil bevat het hormoon oestrogeen en progestageen en de ‘gewone’ pil aan progestageen. Oestrogeen laat je menstruatie gelijk verlopen en progestageen behoedt je van een baby. Met een combinatiepil kun je dus de ongesteldheid reguleren.

Combinatiepil

Er zijn drie soorten combinatiepillen. De een fase, de drie fase en de vier fase pillen. Het verschil zit hem in de hoeveelheid hormonen van de pillen. Bij fase een is de hormonale samenstelling van de pil de gehele week gelijk. Bij de drie fasen pillen verandert de samenstelling van de pil iedere week en bij de vier fase verandert de samenstelling, je raadt het al, vier keer. Het doel van deze verschillende pillen is een gelijkenis te maken met de natuurlijke menstruatiecyclus van de vrouw. De meeste vrouwen krijgen de fase een pil voorgeschreven.

Slikken

Bij de meeste anticonceptiepillen gebruik je de pil drie weken, dus 21 dagen lang. Iedere dag slik je een pil. Het is zaak dat je probeert de pil elke dag op hetzelfde moment in te nemen. Op de strip staat duidelijk aangegeven hoe je de pil moet slikken, vaak zit hier namelijk een bepaalde reeks in. Om de kans op het vergeten van de pil zo klein mogelijk te maken, kan je bijvoorbeeld een vast moment instellen waarop je de pil slikken gaat, bijvoorbeeld bij het ontbijt. Zo is de kans dat je de pil vergeet zo klein mogelijk. Je slikt de pil dus drie weken. De vierde week van de maand is de stopweek. In deze week slik je de pil niet en komt de menstruatie op gang. Deze ongesteldheid is vaak iets minder hevig dan bij je gewone ongesteldheid. In de stopweek ben je ook beschermd tegen zwangerschap.

Uitstellen

Soms komt ongesteld zijn gewoon niet zo goed uit. Je hebt iets belangrijks gepland of je gaat bijvoorbeeld op vakantie. Met de combinatiepil kan je de stopweek overslaan door gewoon door te gaan met de pil te slikken. Je hebt ook pillen die geen stopweek hebben. Voorbeelden van deze pillen zijn ZOELY en YAZ. Dit zijn een fase pillen die van de 28 pillen 4 pillen heeft die de werkzame stof niet bevat. In deze vier dagen krijg je dus je ongesteldheid.

Niet alleen tegen zwangerschap

Veel mensen denken onterecht dat de anticonceptiepil alleen gebruikt wordt om zwangerschap te voorkomen. Maar de anticonceptiepil kan ook andere voordelen met zich meebrengen. Natuurlijk kan het de ongesteldheid reguleren. Wanneer je last hebt van hevige bloedingen, worden deze soms minder hevig en pijnlijk door de pil te gebruiken. Ook kunnen puistjes helpen tegen acne. Sommige pillen kunnen puistjes erg verminderen. Mensen die jarenlang middeltjes tegen acne geprobeerd hebben vinden hun uitkomst in de anticonceptiepil.

Doorbraakbloeding

Het is niet zo dat je voor altijd je ongesteldheid uit kunt stellen, al zou dat natuurlijk heel fijn zijn. Slijm hoopt zich op in de baarmoeder dat er toch een keer uit moet. Het kan dus ook zo zijn dat je ineens ongesteld wordt, terwijl je eigenlijk de pil nog aan het slikken bent, dit wordt ook wel een doorbraakbloeding genoemd. Doorbraakbloedingen zijn niet gevaarlijk, het is hooguit vervelend omdat je onverwachts ongesteld wordt. Wanneer je merkt dat je een doorbraakbloeding hebt, is het verstandig je stopweek dan in te lassen. Het is een teken van je lichaam dat het even een pauze nodig heeft.

Geef je beoordeling