Er zijn enorm veel verschillende soorten anticonceptiemiddelen op de markt verkrijgbaar. Welk middel gebruikt hangt van je persoonlijke voorkeur en omstandigheden af. Anticonceptiemiddelen behoeden vrouwen van een zwangerschap en laten vrouwen in sommige gevallen de ongesteldheid controleren.

Jouw anticonceptie keuze

De keuze van een anticonceptiemiddel hangt af van hoe jij bent. Zo kan je er voor kiezen om niet de pil te gaan slikken, omdat je heel vergeetachtig bent. Ook kan het zo zijn dat je bepaalde aandoeningen hebt gehad of allergisch bent voor een bepaalde stof waardoor je een bepaald middel niet tot je nemen mag. Ook kan het zijn dat je een anticonceptiemiddelen voor een ander doel nodig hebt als zwangerschap verhinderen of je ongesteldheid controleren. Zo zorgen sommigen anticonceptiepillen er bijvoorbeeld voor dat acne sterk verminderd wordt. Mensen die allerlei middeltjes geprobeerd hebben tegen acne vinden uiteindelijk hun oplossing in een anticonceptiemiddel. Het is verstandig om de keuze van een anticonceptiemiddel altijd te overleggen met je huisarts. Samen kunnen jullie kijken naar wat de beste keuze voor jou is.

anticonceptie informatie

Soorten anticonceptie

In Nederland zijn er 21 soorten anticonceptie verkrijgbaar. Deze kunnen we indelen in zeven verschillende categorie├źn.

De anticonceptiepil is misschien wel het meest gebruikte anticonceptiemiddel in Nederland. Je slikt de pil meestal 28 dagen waarna je een stopweek hebt. In de stopweek krijg je je menstruatie. Je kunt er voor kiezen de pil door te blijven slikken, zo kan je je menstruatie uitstellen. Je dient de pil iedere dag op ongeveer hetzelfde tijdstip in te nemen. Een nadeel van de pil is dat je hem gauw vergeet.

De anticonceptiepleister gebruik je een keer per week. Je plakt drie pleisters op en gebruikt de anticonceptiepleister dus drie weken, waarna je een stopweek hebt. Hierbij kun je er ook weer voor kiezen om een pleister een week langer op te plakken, om zo je ongesteldheid uit te stellen. Een nadeel van de pleister is dat hij zichtbaar is op de huid, een voordeel is dat je er maar een keer per week aan hoeft te denken. De kans dat je de anticonceptiepleister vergeet is dus best wel klein.

De anticonceptiering vervang je een keer per maand. Je kunt de ring zelf of met een applicator in de vagina aanbrengen. Een voordeel van de anticonceptiering is dat je deze niet ziet of voelt. Een nadeel is dat het in het begin vaak wat spannend en lastig is om de ring in te brengen. Dit moet je even onder de knie krijgen voordat het echt goed lukt. Een ander voordeel van de ring is dat je er maar een keer per maand aan hoeft te denken. Je hebt er dus weinig omkijken naar.

    • Prikpil

De prikpil is een injectie die je toegediend krijgt door een arts. De prikpil is om de 12 weken. Een groot voordeel van de prikpil is dus dat je er maar weinig aan hoeft te denken. Ook zie of voel je de prikpil niet zitten. Wel kan het prikken voor sommigen een nadeel zijn, wanneer je bang bent voor injecties of het niet prettig vindt. Ook moet je de prikpil bij een arts halen, dus als je voor bijvoorbeeld je werk veel reist is een prikpil niet erg praktisch.

    • Anticonceptiestaafje

Het anticonceptiestaafje is een anticonceptiemethode die voor wel drie jaar bescherming biedt. Je hebt er dus weinig omkijken naar. Wel kan het lastig zijn als je een kinderwens hebt die je uitstellen wil, omdat je dan langer moet wachten.

We maken onderscheid tussen het hormoonspiraaltje en het koperspiraaltje Het hormoonspiraaltje biedt tot vijf jaar bescherming en het koperspiraaltje voor vijf tot tien jaar. Deze middelen zijn dus erg handig wanneer je geen of een lang uitgestelde kinderwens hebt. Je hoeft maar een keer aan de anticonceptie te denken en je bent voor een lange tijd beschermt.

Naast deze middelen zijn er natuurlijk ook nog andere middelen om zwangerschap tegen te gaan, zoals sterilisatie. Bij sterilisatie kun je nooit meer zwanger worden. Denk er dus goed over na voordat je hieraan begint!

Overleg altijd met je huisarts of een online arts als je een bepaald anticonceptiemiddel overweegt. Samen kunnen jullie kijken of een middel bij je past. Ook kan een (online) arts uitzoeken of je bepaalde middelen wel mag in combinaties met andere medicijnen.

Geef je beoordeling